Hesaplama ve Formülasyon Bilgileri

Bu ekranın amacı, şirkette kullanılan ve tahakkuk hesaplamalarında kullanılacak olan her türlü gelir, kesinti, muafiyet gibi kalemlerin ve hesaplama şekillerinin parametrik olarak tanımlanmasını sağlamaktır. Daha sonra kullanıcıların karşısına bu ön tanımı yapılmış bilgileri getirip, kullanıcıların hata yapmasını engellemektir. Örneğin: Bu ekranda bir gelir "Sigorta Kesintisine Tabi mi?" bayrağını işaretlenirse daha sonra kullanıcının tek yapması gereken ilgili gelir tutarını HR-Web'e girmektir, sigorta kesintisi otomatik olarak sistem tarafından yapılacaktır.

İşyerinde tanımlı olan tüm kazanç / kesinti gruplarını listelemek, diğer işyerlerine kopyalamak mümkündür. Bir işyerine tanımlanan kodun aynısını diğer işyerlerine de tanımlamakta fayda vardır. Aksi halde zamanla kod karmaşı oluşmaktadır.

İlgili kalemi Aktif / Pasif seçeneği vasıtasıyla daha sonra kullanıcıların karşısına gelip, gelmemesi sağlanabilir.
Formül Kodu vasıtasıyla istenilen kalem ne şekilde hesaplama yapılacağını sisteme önceden tanımlanmıştır. ( Detayı aşağıda anlatılmıştır )

Aşağıda Hesaplama ve Formülasyon detay ekranında bulunan alanlar açıklanmıştır.

Hesaplama ve Formülasyon Detay Ekranı Alanları :
Kazanç/Kesinti Grubu : EK Kazanç : Maaş, Fazla Mesai dışındaki her türlü Ek kazanç / Gelir için kullanılabilir.
48 = Sağlık Sigortası İşveren, 49 = Hayat Sigortası İşveren, 51 = Ferdi Kaza, IBES = BES İşveren için kullanılabilir.
Özel Kesinti : Her türlü Özel/Ek kesinti için kullanılabilir. Sendika, Taksitli kesintiler için diğer grup tanımları kullanılabilir.
48 = BES İşveren, 49 = Sağlık Sigortası İşveren, 50 = Hayat Sigortası İşveren, 51 = Ferdi Kaza için kullanılmalıdır.
Fazla Mesai : Şirketin Fazla Mesai uygulaması varsa bu kalemler için kullanılmalıdır.
Taksitli Kesinti : Özel Kesinti dışında bir plan dahilinde önceden tutarları ve kesinti zamanları belli olan kesintiler için kullanılabilir. Bu şekilde kesintiler ilgili yıl ve aylara bir defa girildikten sonra ilerleyen zamanlarda otomatik olarak işleneceğinden kullanıcının her ay ilgili rakamları bulup ,düşünüp, işlem yapmasına gerek kalmıyacaktır.
Muafiyet : Özel Şahıs Sigortaları, askerlik borçlanması gibi vergi muafiyeti kalemleri için kullanılabilir. 03 = Eski Yöntem Özel Sigorta, 04 = Yeni Yöntem Özel Sigorta, 05 = BES (Bireysel Emeklilik Sigortaları) için kullanılmalıdır. 01, 02 ayrıca 06 ve sonrası kodlar örneğin: Askerlik Borçlanması gibi diğer vergi muafiyeti kalemleri için kullanılmalıdır.
İKP Sigorta-BES : İşveren Katkı Paylı Bireysel Emeklilik Sigortaları için kullanılabilir.
İKP Sigorta-SAĞLIK : İşveren Katkı Paylı Şahıs Sigortaları için kullanılabilir.
İKP Sigorta-HAYAT : İşveren Katkı Paylı Hayat Sigortaları için kullanılabilir.
İKP Sigorta-FERDİ KAZA : İşveren Katkı Paylı Ferdi Kaza Sigortaları için kullanılabilir.
Muhasebe Bordro Tutar : Uyarlama İşlemleri -> Muhasebeleştirme Şablonunda kullanılan sistem standart değerleri için kullanılır.
Sendika : Sendika ve Dayanışma kesintileri ve diğer vergi muafiyetleri için kullanılabilir. 01 Sendika, 02 Dayanışma muafiyeti için kullanılmalıdır.
Özel Puantaj : Gün / Saat ve Fazla Mesai ekranında standardın dışındaki Gün / Saat kalemleri tanımlayabilmek için kullanılabilir. Örnek: Eğitimde geçen süre, evlilik izni...
Kazanç/Kesinti Adı :İlgili tanımın ekran ve raporlarda görüntüleneceği addır.
Kazanç/Kesinti Yabancı Adı :İlgili tanımın ekran ve raporlarda görüntüleneceği yabancı dildeki karşılığıdır. ( Şimdilik kullanılmamaktadır. )
Statü :İlgili kalem Aktif / Pasif seçeneği vasıtasıyla daha sonra kullanıcıların karşısına gelip, gelmemesi sağlanabilir. Hesap Formülasyon kodunun gerekmediği durumlarda silinmesi değil sadece statüsünün Pasif hale getirilmesi tercih edilmelidir.
Brüt/Net :İlgili kalemin brütten nete yada netten brüte gideceğini belirler.
Formül Kodu : İlgili kalemin ne şekilde hesaplama yapıacağı sisteme önceden tanımlanmıştır. Burada ilgili formüllerden biri seçilebilir. ( Detayı aşağıda anlatılmıştır )
Birim Ücret :Bazı formül kodları bu alanda yazılan değerle daha sonra kullanıcının ekrandan gireceği çarparak sonuç değerler üretmek üzere çalışırlar. Örnek: Yemek parası formülünde bu alana günlük değer yazılır, kullanıcı diğer ekrana 10 yazarsa bunun anlamı 10 ile birim ücret alanındaki değeri çarp sonuç bir değer üret anlamındadır.
Hesaplama Oranı : Bazı formüllerde hesaplanan sonuç değerin belli bir yüzdesi nihai sonuç olarak belirlenmek istenir, bu durumda Hesaplama Oranı alanı kullanılabilir. Örnek: Fazla Mesai hesaplarında bu alana %50 ve tahakkukta üretilen sonucun 70 olduğunu düşünelim. Nihai sonuç değeri 70*%150 = 105 olarak bulunacaktır.
Alt Sınır / Üst Sınır :Bazı formül kodlarının taban ve tavan sınırlarının belirleyen iki alandır.
Varsayılan Değer :Bu Kazanç / Kesinti seçildiğinde giriş ekranlarına standart (hazır) olarak gelecek değerdir. Genelde 0 olarak bırakılır.
Bordro Zarfında Gösterim Şekli :Hesaplamalar sonrasında ilgili kalemin bordro zarfında çeşitli gösterim şekilleri olabilir. Bazı bordro zarfları buradaki alana dikkat ederler. ( Bakınız: Şirket Parmetrelerinden 52 nolu "Tutar Karşılığı Olmayan Kalemlerin, Gün, Saat Değerleri Bordro Zarfında Gösterilmesin. (H/E)" parametresi )
Öncelik :İlgili kalemin hesaplamalara girerken öncelik sırasını belirler. Standart olarak hepsinde 0 olarak tanımlıdır.
S.G.K Muafiyet Tutarı : Yapılacak hesaplamada sigortadan muaf tutulacak rakamı belirlemek amacıyla kullanılır.
Vergi Muafiyet Tutarı : Yapılacak hesaplamada vergiden muaf tutulacak rakamı belirlemek amacıyla kullanılır.
Damga / Gelir / Sigortaya Tabi mi ? :Buradaki seçenekler ile ilgili kalem hesabında Damga, Gelir, Sigorta hesapları, işlemleri yapılıp yapılmayacağı belli olur. Örneğin: Çoğu kalemde sigorta uygulanırken, aile yardımında sigorta uygulanmıyor olabilir.
Kıdem Tazminatına Tabi mi ? :İlgili seçenek ile kalemin ilerde Kıdem / İhbar Tazminat hesaplarına tabi tutulup tutulmayacağı belirler. Tabi olan kalemler Kıdem / İhbar Tazminatı hesabında otomatik olarak işlem görürler.
Hakedilen Ücrete Dahil mi ? :E-bildirge ile giden sigorta matrahları Hakedilen Ücretler ve Prim / İkramiye ve Diğer ödemeler şeklinde 2 detaya ayrılmıştır. Örneğin: Maaş kalemi Hakedilen Ücretlerde iken firmalardaki çeşitli durumlara göre bazı fazla mesai ve ek kazançların da Hakedilen Ücrete dahil olması gerekebilmektedir. Bu amaçla alan işaretlenir yada işareti kaldırılarak kalemin Hakedilen Ücrete dahil olmaması sağlanabilir.
Devir Sigorta Matrahına Dahil Olmasın :Bu alan işaretlendiğinde kalemdeki olası sigorta matrahı devir sigorta matrahına dahil edilmez. Genelde işaretlenmezken, bazı fazla mesailerde (gece,vardiya zammı) bu alan işaretlenerek, ilgili kalemin devir sigorta matrahı oluşturmaması sağlanabilir.
Normal Çalışmadan Düşsün mü ? :Sadece PUANTAJ Kazanç / Kesinti Grubu seçildiğinde etkilidir. İlgili kalemin "Gün / Saat ve Fazla Mesai" ekranından girişi yapılırken yanında bir - (Eksi) butonu çıkmasını ve buna basıldığında Normal Çalışma hanesinden düşüş yapılmasını sağlar.
Özel Sigortaya Tabi mi ? :Sadece Şirket Parametrelerinden 11 nolu "Özel Sigorta Muafiyeti için Kullanılacak esas değer b(CBRTKAZ/CTOPKAZ/KAZANC)" parametresinde "KAZANC" seçili olduğunda etkilidir. ( Not: KAZANC seçili olduğunda hangi gelir kalemlerinin İKP ve Özel Sigorta hesaplarında %10, %5 limitlerin hesabında kullanılacağını belirler )
Muhasebeleştirmeye Tabi mi ? :İlgili seçenek ile kalemin ilerde Muhasebeleştirme Şablonunda ve dolayısıyla Muhasebe Entegrasyonlarında işlem görüp görmeyeceği belirlenir.



Formül Kodları :
( Sendika Kesintisi Formül Kodları alttaki bir sonraki bölümde anlatılmıştır. )

Formül 01 : Çalışanın Kazanç /Kesinti Ekranından girilen değer, tutar olarak kabul edilip, aynen alınır.
Formül 02 : Çalışanın Kazanç / Kesinti Ekranından girilen değer * HF Ekranındaki Birim Ücret alanındaki değer şeklinde çalışır.
Formül 03 : Saat ücretli çalışana;
Çalışanın Kazanç / Kesinti Ekranından girilen değer * çalışanın saat ücreti * HF Ekranındaki Hesaplama Oranı şeklinde çalışır.
Formül 04 : Günlük ücretli çalışana;
Çalışanın Kazanç / Kesinti Ekranından girilen değer * çalışanın günlük ücreti * HF Ekranındaki Hesaplama Oranı şeklinde çalışır.
Formül 05 : Sendikalı veya Dayanışmalı veya Kapsam İçi çalışandan, Çıkış Tarihi boş olan (yani çalışan) ve Saat ücretli çalışana;
(İşyeri Tahakkuk Bilgileri Kazanç / Kesinti Ekranından Aylık Çalışma Saati (K.Dışı) alanı alınarak, çalışanın Gün / Saat ve Fazla Mesai Kazanç / Kesinti Ekranından Ücretsiz İzin Saat) * HF Ekranındaki Birim Ücret alanındaki değer şeklinde çalışır.
Formül 06 : Tahakkuka Esas Diğer Bilgiler Ekranından Aile Yardım bayrağı işaretli olan çalışana HF Ekranındaki Birim Ücret alanındaki değeri verir.

Not: Ayrıca Ek Kazanç Ekranlarında bir tanımlama yapmaya gerek yoktur.
Formül 06B : Tahakkuka Esas Diğer Bilgiler Kazanç / Kesinti Ekranından Aile Yardım bayrağı işaretli olan çalışana ((HF Ekranındaki Birim Ücret / 30 ) * SGK Gün) değeri verilir. Sigorta Muafiyeti Asgari Ücretin %10'u olarak sistem tarafından hesaplanır.

Not: Ayrıca Ek Kazanç Ekranlarında bir tanımlama yapmaya gerek yoktur.
Formül 06C : Tahakkuka Esas Diğer Bilgiler Kazanç / Kesinti Ekranından Aile Yardım bayrağı işaretli olan çalışana ((HF Ekranındaki Birim Ücret / 30 ) * SGK Gün) değeri verilir. Çalışanın Eşi İçin "Bakmakla Yükümlü Mü ? (Çalışmıyor, AGİ) " Bayrağı İşaretli İse Sigorta Muafiyeti Asgari Ücretin %10'u olarak sistem tarafından hesaplanır.

Not: Ayrıca Ek Kazanç Ekranlarında bir tanımlama yapmaya gerek yoktur.
Formül 07 : Aylık / Günlük ücretli çalışanda;
Toplam çalışma günü (Normal Çalışma Günü + Hafta Tatili Günü + Genel Tatil Günü + Yıllık Ücretli İzin Günü + Ücretli İzin Günü + İstirahat Günü ) * HF Ekranındaki Birim Ücret değeri * HF Ekranındaki Hesaplama Oranı.
Saat ücretli çalışanda;
Toplam çalışma saati (Normal Çalışma Saati + Hafta Tatili Saati + Genel Tatil Saati + Yıllık Ücretli İzin Saati + Ücretli İzin Saati + İstirahat Saati) * HF Ekranındaki Birim Ücret değeri * HF Ekranındaki Hesaplama Oranı.
Formül 08 : ( Bakınız Formül 24 ) HF Ekranındaki Birim Ücret alanın değeri aynen alınır.
Formül 09 : Çalışma statüsü mevsimlik olan çalışanda;
Çalışanın Kazanç / Kesinti Ekranından girilen değer sıfırdan büyükse o değer, değilse HF Ekranındaki Birim Ücret alanındaki değeri verir.
Formül 10 : Sendikalı / Kapsam İçi çalışanda;
HF Ekranındaki Birim Ücret alanındaki değeri verir.
Formül 11 : Dayanışmalı çalışanda;
HF Ekranındaki Birim Ücret alanındaki değeri verir.
Formül 12 : Sendikalı / Kapsam İçi / Dayanışmalı çalışanda;
HF Ekranındaki Birim Ücret alanındaki değeri verir.
Formül 13 : Çalışanın Kazanç / Kesinti Ekranından girilen değer * çalışanın saat ücreti * HF Ekranındaki Hesaplama Oranı şeklinde çalışır.
Özellikle saat üzerinden hesaplanıp verilecek gelir ve kesintilerde kullanılabilir.
Örnek : Gece Zammı,...
Formül 14 : Çalışanın Kazanç / Kesinti Ekranından girilen değer * çalışanın günlük ücreti * HF Ekranındaki Hesaplama Oranı şeklinde çalışır.
Özellikle gün üzerinden hesaplanıp verilecek gelir ve kesintilerde kullanılabilir.
Örnek : İkramiye,...
Formül 15 : Aylık / Günlük ücretli çalışanda;
Toplam çalışma günü (Normal Çalışma Günü + Hafta Tatili Günü + Genel Tatil Günü + Yıllık Ücretli İzin Günü + Ücretli İzin Günü + İstirahat Günü ) * HF Ekranındaki Birim Ücret değeri / İşyeri Aylık Çalışma Günü şeklinde hesaplanarak verilir.
Saat ücretli çalışanda;
Toplam çalışma saati (Normal Çalışma Saati + Hafta Tatili Saati + Genel Tatil Saati + Yıllık Ücretli İzin Saati + Ücretli İzin Saati + İstirahat Saati) * HF Ekranındaki Birim Ücret değeri / işyeri aylık çalışma saati şeklinde hesaplanarak verilir.
Formül 16 : İşyeri aylık çalışma saati - kayıp saatler (Ücretsiz İzin Saati + İstirahat Saati + İş göremezlik Saati + Devamsızlık Saati) * HF Ekranındaki Birim Ücret değeri / işyeri aylık çalışma saati şeklinde hesaplanarak verilir.
Formül 17 : ( Bakınız Formül 28 )

Özel-Yemek Yardımı
Çalışanın Kazanç / Kesinti Ekranından girilen değer aynen verilir.
HF Ekranındaki gelir vergisi muafiyet değeri ve sigorta muafiyet değeri hesaplanırken ise muafiyet değerleri Normal Çalışma Günü ile çarpılarak muafiyet işlemleri yapılır.
Formül 17B : ( Bakınız Formül 28 )

Özel-Yemek Yardımı
((Çalışanın Kazanç / Kesinti Ekranından girilen değer / 30 ) * SGK Gün) değeri verilir.
HF Ekranındaki gelir vergisi muafiyet değeri ve sigorta muafiyet değeri hesaplanırken ise muafiyet değerleri Normal Çalışma Günü ile çarpılarak muafiyet işlemleri yapılır.
Formül 18 : (Çalışanın Kazanç / Kesinti Ekranından girilen değer / 10 ) * HF Ekranında girilen Birim Ücret.
Formül 19 : Sendikalı / Dayanışmalı / Kapsam İçi ve aynı zamanda Saat ücretli çalışan için kullanılan formüldür.
Eğer çalışan hala çalışıyor ise; çalışanın saat ücreti * HF Ekranına girilen Birim Ücret
Çalışan işe girmiş veya işten ayrılmış ise; (çalışanın çalışma saatleri toplamı * HF Ekranına girilen Birim Ücret * çalışanın saat ücreti) / İşyeri Aylık Çalışma Saati şeklinde hesaplanır.
Formül 20 : Sendikalı / Dayanışmalı / Kapsam İçi ve aynı zamanda Saat ücretli çalışan için kullanılan formüldür.
Eğer çalışan hala çalışıyor ise; HF Ekranına girilen Birim Ücret değeri aynen alınır.
Çalışan işten ayrılmış ise; (Çalışanın çalışma saatleri toplamı * HF Ekranına girilen Birim Ücret) / İşyeri Aylık Çalışma Saati şeklinde hesaplanır.
Formül 21 : Sendikalı / Dayanışmalı / Kapsam İçi ve aynı zamanda Saat ücretli çalışan için kullanılan formüldür.
Çalışanın çalışma saatleri toplamı sıfırdan büyük ise;
HF Ekranında girilen Birim Ücret * çalışanın saat ücreti şeklinde verilir.
Formül 22 : Sosyal Kazanç için kullanılan formüldür.
Sendikalı / Dayanışmalı / Kapsam İçi çalışana verilir;
(İşyeri Aylık Çalışma Saati - kayıp saatler (Ücretsiz İzin Saati + İstirahat Saati + İş göremezlik Saati + Devamsızlık Saati) * HF Ekranına girilen Birim Ücret / İşyeri Aylık Çalışma Saati) + Çalışanın Kazanç/Kesinti Ekranından girilen değer formülü ile hesaplanan değer verilir.
Eğer bu değer HF Ekranına girilen Birim Ücret değerinden büyükse, HF Ekranına girilen Birim Ücret değeri çalışana verilir.
Formül 23 : Yakacak yardımı için kullanılan formüldür.
Çalışanın Kazanç / Kesinti Ekranından girilen değer > 0 ise; Çalışanın Kazanç/Kesinti Ekranından girilen değer.
Değilse; HF Ekranına girilen Birim Ücret değeri verilir.
Formül 24 : ( Bakınız Formül 8 ) Sendikalı / Dayanışmalı / Kapsam İçi çalışana verilir;
HF Ekranında girilen Birim Ücret değeri verilir.
Formül 25 : Sendikalı / Dayanışmalı / Kapsam İçi çalışana verilir.
Kazanç / Kesinti Ekranından girilen değer * HF Ekranına girilen Birim Ücret değeri * Çalışanın günlük ücreti verilir.
Formül 26 : Bir müşterimiz için yazılan özel bir formüldür.
Formül 27 : Ücret Primi için kullanılan formüldür.
(Kazanç / Kesinti Ekranından girilen değer * aylık ücret / 100) şeklinde çalışır.
Formül 28 : ( Bakınız Formül 17 )

Yemek parası yardımlarında kullanılabilecek özel bir formüldür.
a)
Çalışanın Kazanç / Kesinti Ekranından girilen değer * HF Ekranındaki Birim Ücret şeklinde çalışır.
b)
Sigortadan muaf edilecek tutar için :
-Hesaplama ve Formülasyon ekranında Sigortadan Muaf Tutar alanı girilmişse;
Sigortadan Muaf Değer * Çalışanın Kazanç / Kesinti Ekranından girilen değer şeklinde çalışır.
-Hesaplama ve Formülasyon ekranında Sigortadan Muaf Tutar alanı girilmemişse;
Asgari Ücretin Günlüğü * 0.06 * Çalışanın Kazanç / Kesinti Ekranından girilen değer kabul edilir.
c)
Gelir Vergisinden muaf edilecek tutar için :
-Gelir Vergisinden Muaf Değer * Çalışanın Kazanç / Kesinti Ekranından girilen değer şeklinde çalışır.
Formül 29 : Saatlik ve Kapsam İçi çalışan için çalışır.
Çalışanın çalışma saatleri toplamı >= HF Ekranına girilen Alt Sınır ise ve çalışan işten çıkmamışsa; çalışanın saat ücreti * HF Ekranına girilen Birim Ücret olarak verilir.
Formül 30 : Saat Ücretli ve Sendikalı çalışan için çalışır.
Çalışma günleri toplamı * HF Ekranına girilen Birim Ücret / İşyeri Aylık Çalışma Günü * Saat ücreti olarak verilir.
Formül 31 : Saat ücretli ve Sendikalı çalışan için;
Çalışma günleri toplamı * HF Ekranına girilen Birim Ücret / İşyeri Aylık Çalışma Günü olarak verilir.
Formül 32 : Özel-Hisse Senedi 1 Kesintisi
(Brüt Ücret + İkramiye + Komisyon + İzin Ücreti) * Kazanç/Kesinti Ekranından girilen değer / 100)
Formül 33 : Özel-Hisse Senedi 2 Kesintisi
( Fazla Mesailer + Ödül + Liyakat Primi) * Kazanç/Kesinti Ekranından girilen değer / 100
Formül 34 : ( Bakınız Formül 35, Formül 38, Formül 49, Formül 49B, Formül 55, Formül 56 )

Çocuk Yardımı Ek kazancı olarak kullanılabilir.

- Tutar : Formül 40 ve Formül 45 arasında tanımlanan Hesaplama ve Formülasyon Kazanç / Kesinti Ekranından Birim Ücret değerleri ile Tahakkuka Esas Diğer Bilgiler Ekranından tahsil yardımı verilecek çocuk sayılarını teker teker çarpar ve sonucu değer olarak verir.
- Sigorta :Çocuk Sayısını Yasal Bilgiler ekranındaki "Çocuk Sigorta Muafiyeti Sayısı" alanındaki değerle sınırlandırıp, HF ekranındaki "Sigorta Muafiyeti" alanı ile çarparak sigorta muafiyetini yapar.
- Vergi : Çocuk Sayısını Yasal Bilgiler ekranındaki "Çocuk Vergi Muafiyeti Sayısı" alanındaki değerle sınırlandırıp, Yasal Bilgiler ekranındaki "Diğer Çocuklar İçin Muafiyet" alanı ile çarparak vergi muafiyetini yapar.

Not:Ayrıca Ek Kazanç Ekranlarında bir tanımlama yapmaya gerek yoktur.
Formül 35 : ( Bakınız Formül 34, Formül 38, Formül 49, Formül 49B, Formül 55, Formül 56 )

Çocuk Yardımı Ek kazancı olarak kullanılabilir.

- Tutar : Kazanç / Kesinti Ekranından girilen değer çocuk sayısı olarak kabul edilir. HF Ekranındaki Birim Ücret değeri ile çarpılır.
- Sigorta :Çocuk Sayısını Yasal Bilgiler ekranındaki "Çocuk Sigorta Muafiyeti Sayısı" alanındaki değerle sınırlandırıp, HF ekranındaki "Sigorta Muafiyeti" alanı ile çarparak sigorta muafiyetini yapar.
- Vergi : Çocuk Sayısını Yasal Bilgiler ekranındaki "Çocuk Vergi Muafiyeti Sayısı" alanındaki değerle sınırlandırıp, Yasal Bilgiler ekranındaki "Diğer Çocuklar İçin Muafiyet" alanı ile çarparak vergi muafiyetini yapar.
Formül 36 : Kazanç / Kesinti Ekranından girilen değer > 0 ise;
Kazanç / Kesinti Ekranından girilen değer * Çalışanın Sigorta Günü
Değilse;
HF Ekranındaki Birim Ücret değeri * Çalışanın Sigorta Günü
şeklinde hesaplanır.
Formül 37 : Kapsam içi çalışan ise;
Kazanç / Kesinti Ekranından girilen değer * Çalışanın Günlük Ücreti
Değilse;
Kazanç / Kesinti Ekranından girilen değer
şeklinde hesaplanır.
Formül 38 : ( Bakınız Formül 34, Formül 35, Formül 49, Formül 49B, Formül 55, Formül 56 )

Çocuk Yardımları için kullanılabilecek formüldür. Herkese hesaplayan, sadece sendikalılara, sadece sendikasızlara hesaplayan olmak üzere 3 farklı tipi vardır.
- Tutar : Tahakkuka Esas Diğer Bilgiler Ekranından "Çocuk Parası Verilecek Çocuk Sayısı" alanı alınır. HF Ekranındaki Birim Ücret değeri ile çarpılır.
- Sigorta :Çocuk Sayısını Yasal Bilgiler ekranındaki "Çocuk Sigorta Muafiyeti Sayısı" alanındaki değerle sınırlandırıp, HF ekranındaki "Sigorta Muafiyeti" alanı ile çarparak sigorta muafiyetini yapar.
- Vergi : Çocuk Sayısını Yasal Bilgiler ekranındaki "Çocuk Vergi Muafiyeti Sayısı" alanındaki değerle sınırlandırır. Yasal Bilgiler ekranındaki "Diğer Çocuklar İçin Muafiyet" alanı ile HF Ekranındaki Birim Ücret alanlarından küçük olanı alıp, çocuk sayısını çarparak vergi muafiyetini yapar.
Not: Ayrıca Ek Kazanç Ekranlarında bir tanımlama yapmaya gerek yoktur.

Örnek ekran görüntüsü:


Formül 40 : Tahsil Yardımı (ilkokula giden çocuk için) Aile Bilgileri ekranından alınır.
Formül 41 : Tahsil Yardımı (ortaokula giden çocuk için) Aile Bilgileri ekranından alınır.
Formül 42 : Tahsil Yardımı (liseye giden çocuk için) Aile Bilgileri ekranından alınır.
Formül 43 : Tahsil Yardımı (meslek lisesine giden çocuk için) Aile Bilgileri ekranından alınır.
Formül 44 : Tahsil Yardımı (meslek yüksek okuluna giden çocuk için) Aile Bilgileri ekranından alınır.
Formül 45 : Tahsil Yardımı (üniversiteye giden çocuk için) Aile Bilgileri ekranından alınır.
Formül 46 : Tahsil Yardımı. Tahsil yardımlarının tek kalemde verildiği formül kodudur. Formül 40 ve Formül 45 arasında tanımlanan HF değerlerini kullanır.
Formül 47 : ( Kazanç / Kesinti Ekrandan girilen değer * HF Ekranındaki Birim Ücret ) * HF Ekranındaki Hesaplama Oranı şeklinde çalışır.
Formül 48 : ( Çalışanın aylık ücreti * ( Kazanç / Kesinti Ekranından girilen değer * HF Ekranındaki Birim Ücret) ) * HF Ekranındaki Hesaplama Oranı şeklinde çalışır.

Örnek : Aylık ücretinin %xx?'i çalışana verilmektedir? şeklinde istenen bir formül için kullanılabilir. Aşağıdaki örnekte vakıf aidatı ücretin %3.4'?ü olarak işlem görmektedir.


Formül 49 : (6 yaş kontrollü) ( Bakınız Formül 34, Formül 35, Formül 38, Formül 49B, Formül 55, Formül 56 )

Altı yaş altı ve altı yaş üstü şekilde çalışabilen Çocuk Yardımları için kullanılabilecek formüldür.
a)
Çalışanın Kazanç / Kesinti Ekranından girilen değer sıfırdan büyük ise; toplam çocuk sayısı olarak kabul edilir.
b)
Çalışanın Kazanç / Kesinti Ekranından girilen değer sıfır ise; aile bilgileri ekranındaki çocuk bilgileri çocuk sayısı olarak kabul edilir.
c)
Çalışanın Kazanç / Kesinti Ekranından hiçbir kayıt girilmezse; Tahakkuka Esas Diğer Bilgiler Ekranındaki Çocuk Parası Verilecek Çocuk Sayısı olarak alınır.


- Tutar : 6 yaş altındaki çocuklar için HF ekranındaki Birim Ücret alanının 2 katı, 6 yaş üstündeki çocuklar için HF ekranındaki Birim Ücret alanı değeri ile çarpılır.
- Sigorta : Çocuk Sayısını Yasal Bilgiler ekranındaki "Çocuk Sigorta Muafiyeti Sayısı" alanındaki değerle sınırlandırıp, HF ekranındaki "Sigorta Muafiyeti" alanı ile çarparak sigorta muafiyetini yapar.
- Vergi : Çocuk Sayısını Yasal Bilgiler ekranındaki "Çocuk Vergi Muafiyeti Sayısı" alanındaki değerle sınırlandırır.
HF ekranındaki "Gelir Vergisine Tabi mi?" alanı işaretli ise çalışır.
HF ekranındaki Vergi Muafiyeti alanı sıfırdan büyükse o değer, sıfır ise Birim Ücret alanındaki değer Yasal Bilgiler ekranındaki "Diğer Çocuklar İçin Muafiyet" alanı ile kontrol edilir.
a) Bu değer "Diğer Çocuklar İçin Muafiyet" alanından küçükse ; değeri altı yaş üstü ile ve altıyaş altı için iki katı ile çarparak vergi muafiyetini hesaplar.
b) Bu değer "Diğer Çocuklar İçin Muafiyet" alanından büyük eşitse ; Altı yaş üstü çocuklar için "Diğer Çocuklar İçin" alanı ile altı yaş altı çocuklar için "0-6 Yaş Grubu Çocuklar İçin" alanları ile çarparak vergi muafiyetini hesaplar.



Formül 49B : (6 yaş kontrollü, sınırlı) ( Bakınız Formül 34, Formül 35, Formül 38, Formül 49, Formül 55, Formül 56 )

Altı yaş altı ve altı yaş üstü şekilde çalışabilen Çocuk Yardımları için kullanılabilecek formüldür.
Çalışanın Kazanç / Kesinti Ekranından girilen değer 1 ise çalışır.

Toplam Çocuk Sayısını Yasal Bilgiler ekranındaki "Çocuk Vergi Muafiyeti Sayısı" alanı ile sınırlandırır.

- Tutar : 6 yaş altındaki çocuklar için HF ekranındaki Birim Ücret alanının 2 katı, 6 yaş üstündeki çocuklar için HF ekranındaki Birim Ücret alanı değeri ile çarpılır.
- Sigorta :Çocuk Sayısını Yasal Bilgiler ekranındaki "Çocuk Sigorta Muafiyeti Sayısı" alanındaki değerle sınırlandırıp, HF ekranındaki "Sigorta Muafiyeti" alanı ile çarparak sigorta muafiyetini yapar.
- Vergi :Çocuk Sayısını Yasal Bilgiler ekranındaki "Çocuk Vergi Muafiyeti Sayısı" alanındaki değerle sınırlandırır.
HF ekranındaki "Gelir Vergisine Tabi mi?" alanı işaretli ise çalışır.
HF ekranındaki Vergi Muafiyeti alanı sıfırdan büyükse o değer, sıfır ise Birim Ücret alanındaki değer Yasal Bilgiler ekranındaki "Diğer Çocuklar İçin Muafiyet" alanı ile kontrol edilir.
a) Bu değer "Diğer Çocuklar İçin Muafiyet" alanından küçükse ; değeri altı yaş üstü ile ve altıyaş altı için iki katı ile çarparak vergi muafiyetini hesaplar.
b) Bu değer "Diğer Çocuklar İçin Muafiyet" alanından büyük eşitse ; Altı yaş üstü çocuklar için "Diğer Çocuklar İçin" alanı ile altı yaş altı çocuklar için "0-6 Yaş Grubu Çocuklar İçin" alanları ile çarparak vergi muafiyetini hesaplar.

Formül 49C : (5 yaş kontrollü, sınırlı) ( Bakınız Formül 34, Formül 35, Formül 38, Formül 49, Formül 55, Formül 56 )

Beş yaş altı ve beş yaş üstü şekilde çalışabilen Çocuk Yardımları için kullanılabilecek formüldür.
Çalışanın Kazanç / Kesinti Ekranından girilen değer 1 ise çalışır.

Toplam Çocuk Sayısını Yasal Bilgiler ekranındaki "Çocuk Vergi Muafiyeti Sayısı" alanı ile sınırlandırır.

- Tutar : 5 yaş altındaki çocuklar için HF ekranındaki Birim Ücret alanının 2 katı, 5 yaş üstündeki çocuklar için HF ekranındaki Birim Ücret alanı değeri ile çarpılır.
- Sigorta :Çocuk Sayısını Yasal Bilgiler ekranındaki "Çocuk Sigorta Muafiyeti Sayısı" alanındaki değerle sınırlandırıp, HF ekranındaki "Sigorta Muafiyeti" alanı ile çarparak sigorta muafiyetini yapar.
- Vergi :Çocuk Sayısını Yasal Bilgiler ekranındaki "Çocuk Vergi Muafiyeti Sayısı" alanındaki değerle sınırlandırır.
HF ekranındaki "Gelir Vergisine Tabi mi?" alanı işaretli ise çalışır.
HF ekranındaki Vergi Muafiyeti alanı sıfırdan büyükse o değer, sıfır ise Birim Ücret alanındaki değer Yasal Bilgiler ekranındaki "Diğer Çocuklar İçin Muafiyet" alanı ile kontrol edilir.
a) Bu değer "Diğer Çocuklar İçin Muafiyet" alanından küçükse ; değeri beş yaş üstü ile ve beş yaş altı için iki katı ile çarparak vergi muafiyetini hesaplar.
b) Bu değer "Diğer Çocuklar İçin Muafiyet" alanından büyük eşitse ; altı yaş üstü çocuklar için "Diğer Çocuklar İçin" alanı ile altı yaş altı çocuklar için "0-5 Yaş Grubu Çocuklar İçin" alanları ile çarparak vergi muafiyetini hesaplar.

Formül 50 : Bir müşterimiz için yazılan özel bir formüldür.
Formül 51 : Bir müşterimiz için yazılan özel bir formüldür.
Formül 52 : Bir müşterimiz için yazılan özel bir formüldür.
Formül 53 : Çalışanın Kazanç / Kesinti Ekranından girilen değer * Çalışanın saatlik ücreti * HF Ekranındaki Birim Ücret * HF Ekranındaki Hesaplama Oranı şeklinde çalışır.

Örnek ekran görüntüsü :


Formül 54 : Yakacak Yardımı için kullanılabilir.
(Çalışanın Kazanç / Kesinti Ekranından girilen değer / 30 ) * HF Ekranındaki Birim Ücret * HF Ekranındaki Hesaplama Oranı şeklinde çalışır.
Formül 55 : ( Bakınız Formül 34, Formül 35, Formül 38, Formül 49, Formül 49B, Formül 56 )

Çocuk Yardımları için kullanılabilecek formüldür.
- Tutar : Çalışanın Kazanç / Kesinti Ekranından girilen değer aynen alınır.
- Vergi : Çalışanın Kazanç / Kesinti Ekranından girilen Vergi Muafiyet Tutarı alanı direk olarak Çocuk muafiyeti rakamı olarak kabul edilir.
Formül 56 : ( Bakınız Formül 34, Formül 35, Formül 38, Formül 49, Formül 49B, Formül 56 )

Çocuk Yardımları için kullanılabilecek formüldür.
- Tutar : Çalışanın Kazanç / Kesinti Ekranından girilen değer aynen alınır.
- Vergi : Çalışanın Kazanç / Kesinti Ekranından girilen değer direk olarak Çocuk muafiyeti rakamı olarak kabul edilir.
Formül 57 : Net ücretli çalışanda muhtelif muafiyetlerinden (şahıs özel sigortaların) kaynaklı farkların çalışana yansıtılması (eklenmesi) için kullanılan tanımdır.
Formül 58 : Çalışanın sigorta günü * HF Ekranında girilen Birim Ücret * Hesaplama Oranı alanları ile çarpılarak sonuç bulunur.
Formül 61 : Bir müşterimiz için yazılan özel bir formüldür.
Formül 62 : Bir müşterimiz için yazılan özel bir formüldür.
Formül 63 : Bir müşterimiz için yazılan özel bir formüldür.
Formül 77 : ( Çalışanın Kazanç/Kesinti Ekranından girilen değer / HF Ekranından Alt Sınır ) * HF Ekranından Üst Sınır şeklinde çalışır.
Formül 78 : Aylık / Günlük Ücretli çalışanda;
(Günlük Ücret * Toplam Çalışma Gün (Normal Çalışma Günü + Hafta Tatili Günü + Genel Tatil Günü + Yıllık Ücretli İzin Günü + Ücretli İzin Günü + İstirahat Günü ) * HF Ekranındaki Birim Ücret değeri ) / İşyeri Aylık Çalışma Günü şeklinde hesaplanarak verilir.
Not: Toplam Çalışma Günü Değeri İşyeri Aylık Çalışma Günü Değerinden büyük olmaz.
Saat Ücretli çalışanda;
(Saatlik Ücret * Toplam Çalışma saati (Normal Çalışma Saati + Hafta Tatili Saati + Genel Tatil Saati + Yıllık Ücretli İzin Saati + Ücretli İzin Saati + İstirahat Saati) * HF Ekranındaki Birim Ücret değeri ) / İşyeri Aylık Çalışma Saati şeklinde hesaplanarak verilir.
Not: Toplam Çalışma Saati Değeri İşyeri Aylık Çalışma Saati Değerinden büyük olmaz.
Formül 79 : Aylık / Günlük Ücretli çalışanda;
Çalışma günü ( Normal Çalışma Günü + Hafta Tatili Günü + Genel Tatil Günü ) * çalışanın günlük ücreti * HF Ekranındaki Hesaplama Oranı.
Saat Ücretli çalışanda;
Çalışma saati ( Normal Çalışma Saati + Hafta Tatili Saati + Genel Tatil Saati ) * çalışanın saatlik ücreti * HF Ekranındaki Hesaplama Oranı.
Formül 80 : Çalışanın saatlik ücreti * Çalışanın Normal Çalışma Saati * HF Ekranındaki Hesaplama Oranı şeklinde çalışır
Formül 81 : HF Ekranındaki Birim Ücret Alanı * Çalışanın Normal Çalışma Saati * HF Ekranındaki Hesaplama Oranı şeklinde çalışır
Formül 88 : (Çalışanın Kazanç / Kesinti Ekranından girilen değer * HF Ekranından HF Hesaplama Oranı şeklinde çalışır.
Formül 89 : Çocuk Yardımları için kullanılabilecek formüldür.
- Tutar : 18 yaş altı çocuklar ile 18-25 yaş arası Tahsil Yardımı alan çocukların toplam sayısı ile HF ekranındaki "Birim Ücret" alanındaki değer çarpılarak bulunur.
- Sigorta :Çocuk Sayısını Yasal Bilgiler ekranındaki "Çocuk Sigorta Muafiyeti Sayısı" alanındaki değerle sınırlandırıp, HF ekranındaki "Sigorta Muafiyeti" alanı ile çarparak sigorta muafiyetini yapar.
- Vergi : Çocuk Sayısını Yasal Bilgiler ekranındaki "Çocuk Vergi Muafiyeti Sayısı" alanındaki değerle sınırlandırır. Yasal Bilgiler ekranındaki "Diğer Çocuklar İçin Muafiyet" alanı ile HF Ekranındaki Birim Ücret alanlarından küçük olanı alıp, çocuk sayısını çarparak vergi muafiyetini yapar.
Not: Ayrıca Ek Kazanç Ekranlarında bir tanımlama yapmaya gerek yoktur.
Formül 90 : (Çalışanın Kazanç / Kesinti Ekranından girilen değer / 30 ) * Çalışanın Toplam çalışma günü (Normal Çalışma Günü + Hafta Tatili Günü + Genel Tatil Günü + Yıllık Ücretli İzin Günü + Ücretli İzin Günü + İstirahat Günü ) şeklinde çalışır.

Bu şekilde çalışanın o ayki toplam çalışma gününe göre değişken (Kıstel) bir tutar hesaplaması yaptırılabilir.
Formül 90B : (Çalışanın Kazanç / Kesinti Ekranından girilen değer / 30 ) * Çalışanın Sigorta Günü şeklinde çalışır.

Bu şekilde çalışanın o ayki sigorta gününe göre değişken (Kıstel) bir tutar hesaplaması yaptırılabilir.
Formül 92 : Çalışan Bilgileri -> Sicil Bilgileri -> Tahakkuka Esas Diğer Bilgiler ekranındaki "Aile Yardımı Alsın Mı?" bayrağı işaretli ise çalışan formüldür. Bu formül tanımlandığı anda otomatik olarak çalışmaya başlar. Ek Kazanç ve Özel Kesinti ekranından tekrar giriş yapılmasına gerek yoktur.

Çalışan bilgileri -> Aile Bilgileri alanında "Eş" olarak tanımlı olan karttaki "Bakmakla Yükümlü Mü ? (Çalışmıyor, AGİ)" bayrağı işaretli ise, bu kazançtan Gelir Vergisi kesintisi yapmaz. Eğer bu kutu işaretli değil ise, Gelir Vergisi kesintisi yapar. Çalışana ödenecek tutar, Hesaplama ve Formülasyon -> Aile Bilgileri (tanımlandıktan sonra) ekranında "Birim Ücret" alanına girilecek olan tutar üzerinden hesaplanır.
Formül 93 : Bir Müşteri Şirketimiz için yazılan özel bir formüldür.
Çalışan Bilgileri -> Sicil Bilgileri -> Tahakkuka Esas Diğer Bilgiler ekranındaki "Çocuk Yardımı Alsın Mı?" bayrağı işaretli ise çalışan formüldür. Bu formül kıstel uygulanarak çalışan bir formüldür. Sigorta Muafiyeti Asgari Ücretin %2'si olarak sistem tarafından hesaplanır.

Ek Kazanç ekranında ayrıca bir tanımlama yapılmasına gerek yoktur.
Formül 94 : Çalışan Bilgileri -> Sicil Bilgileri -> Tahakkuka Esas Diğer Bilgiler ekranındaki "Tahsil Yardımı Alsın Mı?" bayrağı işaretli ise çalışan formüldür.

Ek Kazanç ekranında ayrıca bir tanımlama yapılmasına gerek yoktur.
Bu formül ile Aile Bilgileri ekranında ilgili çalışanın; sağ çocuk bilgilerine bakılarak, Tahsil Yardımı/Durumu alanında TAhsil Yarfımı Var / Okumuyor olarak tanımlı kayıtlar üzerinden Tahsil Yardımı hesaplaması yapılır.
İlgili çocuk sayısı ile, HF ekranındaki Birim Ücret Alanındaki Değer çarpılır.
Formül 95 : Çalışan Bilgileri -> Sicil Bilgileri -> Tahakkuka Esas Diğer Bilgiler ekranındaki "Tahsil Yardımı Alsın Mı?" bayrağı işaretli ise çalışan formüldür.

Ek Kazanç ekranında ayrıca bir tanımlama yapılmasına gerek yoktur.
Bu formül ile Aile Bilgileri ekranında ilgili çalışanın; sağ çocuk bilgilerine bakılarak, Tahsil Yardımı/Durumu alanında İlköğretim / İlkokul ve İlköğretim / Ortaokul olarak tanımlı kayıtlar üzerinden Tahsil Yardımı hesaplaması yapılır.
İlgili çocuk sayısı ile, HF ekranındaki Birim Ücret Alanındaki Değer çarpılır.
Formül 96 : Çalışan Bilgileri -> Sicil Bilgileri -> Tahakkuka Esas Diğer Bilgiler ekranındaki "Tahsil Yardımı Alsın Mı?" bayrağı işaretli ise çalışan formüldür.

Ek Kazanç ekranında ayrıca bir tanımlama yapılmasına gerek yoktur.
Bu formül ile Aile Bilgileri ekranında ilgili çalışanın; Sağ, Çocuk bilgilerine bakılarak, Tahsil Yardımı/Durumu alanında Lise / Meslek Lisesi olarak tanımlı kayıtlar üzerinden Tahsil Yardımı hesaplaması yapılır.
İlgili çocuk sayısı ile, HF ekranındaki Birim Ücret Alanındaki Değer çarpılır.
Formül 97 : Çalışan Bilgileri -> Sicil Bilgileri -> Tahakkuka Esas Diğer Bilgiler ekranındaki "Tahsil Yardımı Alsın Mı?" bayrağı işaretli ise çalışan formüldür.

Ek Kazanç ekranında ayrıca bir tanımlama yapılmasına gerek yoktur.
Bu formül ile Aile Bilgileri ekranında ilgili çalışanın; Sağ, Çocuk bilgilerine bakılarak, Tahsil Yardımı/Durumu alanında Meslek Yüksek Okulu / Üniversite olarak tanımlı kayıtlar üzerinden Tahsil Yardımı hesaplaması yapılır.
İlgili çocuk sayısı ile, HF ekranındaki Birim Ücret Alanındaki Değer çarpılır.
Formül 98 : 3 aylık periyotlarla çalışan bir formüldür.

  X = Kişinin Aylık Ücreti +Görev Tazminatı + Vekalet Ücreti
Üç aylık periyotlarla başlangıç ve bitiş tarihleri bulunur. Tahakkuk çekilen ay ;

1 - 2 - 3. Ay ise Başlangıç Tarihi 1 OCAK Bitiş Tarihi 31 MART
4 - 5 - 6. Ay ise Başlangıç Tarihi 1 NİSAN Bitiş Tarihi 30 HAZİRAN
7 - 8 - 9. Ay ise Başlangıç Tarihi 1 TEMMUZ Bitiş Tarihi 30 EYLÜL
10 - 11 - 12. Ay ise Başlangıç Tarihi 1 EKİM Bitiş Tarihi 31 ARALIK
Kişi bu periyotlarda tam çalışmıssa tam X verilir . Eğer kişinin giriş ya da çıkışı varsa yada eksik sigorta günü varsa X kıstel uygulanır.
Not: Kıstgün Uygulamasında Sigorta Günlerine Bakılsın mı?(47 Nolu ) Şirket Parametresine göre kişinin kıstgünü bulunmaktadır.
Puantaj : Gün/saat ve Fazla Mesai Bilgileri ekranında bulunan bilgilerin puantaj anlamında şirkete yetmediği, farklı isimler ve şirketin farklı ihtiyaçları için yada bordro zarflarında farklı görünümler için kullanılabilecek gün/saat tanımlarıdır.

Örnek :


Gün/saat ve Fazla Mesai Bilgileri Kazanç/Kesinti Ekranından görünümü, bu şekildedir :

Puantaj (Yıllık İzin) : Gün/saat ve Fazla Mesai Bilgileri ekranında bulunan yıllık izne esas bilgilerin puantaj anlamında şirkete yetmediği, farklı isimler ve şirketin farklı ihtiyaçları için yada bordro zarflarında farklı görünümler için kullanılabilecek gün/saat (yıllık izin) tanımlarıdır.

Örnek :


Gün/saat ve Fazla Mesai Bilgileri Kazanç/Kesinti Ekranından görünümü, bu şekildedir :

Nizami Avans : Avans İşlemleri için kullanılır. Birebir çalışana tahakkuk yapılır ve oluşan net sonucun HF Ekranındaki Hesaplama Oranı ile çarpımı sonuç avans rakamını oluşturur. Çalışanda Gün bilgisi girili değil ise Birim Ücret alanındaki değer sigorta günü olarak esas alınır.

Örnek :

Ortalama Avans : Avans İşlemleri için kullanılır. Çalışanın ücreti * HF Ekranındaki Hesaplama Oranı
çarpılır sonuç avans rakamını oluşturur. Çalışanda Gün bilgisi girili değil ise Birim Ücret alanındaki değer sigorta günü olarak esas alınır.

Örnek :

İcra : Çalışana Aylık Tahakkuk İşlemleri -> İcra Kesintisi ekranından bir İcra Kesinti tanımı yapılabilmesi için kullanılan formül tanımıdır.
Sadece tanımın yapılması ve 'Muhasebeleştirmeye Tabi mi?' bayrağının işaretlenmesi yeterlidir. Sistem buradaki tanımın üzerinde gereğini İcra Kesintisi ekranına göre yapacaktır.
Nafaka : "NAFAKA" Formül Kodu ile tanımlanan kesinti önceliklidir. Çalışanın ücreti üzerinde birden fazla kesinti yapılmak istenmesi durumunda, bu kesintilerden biri "NAFAKA" kodu ile tanımlanmışsa, bu kesinti kişinin bordrosundan öncelikli olarak kesilir. Bu kesinti yapıldıktan sonra sırasıyla icra ve diğer kesintiler kişinin bordrosuna yansıtılır.

Asgari Geçim İndirimi : Çalışanın Asgari Geçim İndirimi (AGİ / AGI) kaydının bordro zarfında ve tahakkuk sonrası raporlarda gözükebilmesi için sistem tarafından kullanılan formül tanımıdır.

Örnek :




Sendika Kesintisi Formül Kodları :

Formül 01 : HF Ekranındaki Birim Ücret alanındaki değer alınır.
Formül 02 : Sigorta günü 0 dan farklı ise;
Çalışanın saat ücreti * HF Ekranındaki Birim Ücret alanındaki değer
şeklinde çalışır.
Formül 03 : Sigorta günü 0 dan farklı ise;
Çalışanın günlük ücreti * HF Ekranındaki Birim Ücret alanındaki değer
şeklinde çalışır.
Formül 04 : (Çalışanın toplam kazancı - yıllık ücret izin değeri) * HF Ekranındaki Hesaplama Oranı
şeklinde çalışır.
Formül 05 : Çalışanın toplam kazancı * HF Ekranındaki Hesaplama Oranı
Formül 06 : Çalışanın brüt kazancı * HF Ekranındaki Hesaplama Oranı
Formül 07 : Sigorta günü 0 dan farklı ise;
Çalışanın saat ücreti * HF Ekranındaki Birim Ücret * HF Ekranındaki Hesaplama Oranı
şeklinde çalışır.
Formül 08 : Sigorta günü 0 dan farklı ise;
Çalışanın günlük ücreti * HF Ekranındaki Birim Ücret * HF Ekranındaki Hesaplama Oranı
şeklinde çalışır.
Formül 09 : İstirahat günü 30 dan farklı ise;
Çalışanın saat ücreti * HF Ekranındaki Birim Ücret
Formül 10 : Çalışanın çalışma günleri toplamı > 0 ise;
Çalışanın saat ücreti * aylık sendikalı çalışma saati * HF Ekranındaki Birim Ücret
şeklinde çalışır.
Formül 11 : (Çalışanın brüt kazancı - fazla mesai kazanç toplamı) * HF Ekranındaki Hesaplama Oranı
şeklinde çalışır.
Formül 12 : Toplam çalışma günleri > 0 olan çalışan için;
Çalışanın saat ücreti * HF Ekranındaki Birim Ücret * HF Ekranındaki Hesaplama Oranı
şeklinde çalışır.
Formül 13 : Sigorta günü > 0 olan çalışan için;
Çalışanın günlük ücreti > HF Ekranındaki Birim Ücret ise; sendika tutarı HF Ekranındaki Birim Ücrete eşittir.
Çalışanın günlük ücreti < HF Ekranındaki Birim Ücret ise; sendika tutarı çalışanın günlük ücretine eşittir.
Formül 14 : (Çalışanın Brüt kazancı * HF Ekranındaki Hesaplama Oranı değeri) > Çalışanın günlük ücreti ise; çalışanın günlük ücreti
Değilse; (Çalışanın Brüt kazancı * HF Ekranındaki Hesaplama Oranı değeri)
Formül 15 : Çalışma Statüsü = 0 ise sendika tutarı sıfırdır.
Çalışma Statüsü 0'dan farklı ve Çalışanın Sigorta günü 0'dan farklı ise;
Çalışanın günlük ücreti * HF Ekranındaki Birim Ücret * HF Ekranındaki Hesaplama Oranı değeridir.
Formül 16 : Sigorta günü 0'dan farklı olan çalışana;
(Çalışanın günlük ücreti * HF Ekranındaki Birim Ücret * HF Ekranındaki alt sınır değeri) < Çalışanın Brüt kazancı ise;
Çalışanın günlük ücreti * HF Ekranındaki Birim Ücret
Formül 17 : Çalışanın saatlik ücreti * HF Ekranındaki Birim Ücret * HF Ekranındaki Hesaplama Oranı
şeklinde çalışır.
Formül 18 : Çalışanın günlük ücreti * HF Ekranındaki Birim Ücret * HF Ekranındaki Hesaplama Oranı
şeklinde çalışır.
Formül 19 : (Çalışanın o ayki tüm kazançları toplamı / 30 ) * HF Ekranındaki Hesaplama Oranı
şeklinde çalışır.
Formül 20 : Çalışanın sigorta günü hesaplama oranından büyük eşitse;
Çalışanın saat ücreti * HF Ekranındaki Birim Ücret alanındaki değer
Çalışanın sigorta günü hesaplama oranından küçükse;
Çalışanın saat ücreti * HF Ekranındaki Birim Ücret alanındaki değer / 2
şeklinde çalışır.